Bílý dopis
Jarní dopis
Vzpomínkový dopis
Vyčítavý dopis
Májový dopis
Horský dopis
Poetický dopis
Lázeňský dopis
Pátrací dopis
Pošetilý dopis
Vysočinový dopis
Děkovný dopis
Harmonický dopis
Meditační dopis
Pravdivý dopis
Poslední dopis
 
 


Bílý dopis

Čekám, že zazvoní telefon. Píši jakousi studii. Dívám se do příslušné literatury a zase se vytrhuji z práce a vnímám hluk města, který sem proniká otevřenými dveřmi na balkon. Najednou si uvědomuji jakousi absurditu toho všeho. Měl bych sedět ve své ulitě jako poustevník a jen ten svět pozorovat. A neumím to. Vylézám ze své ulity víc, než je nutno. Budu se muset vrátit. Nevím, co jsem víc vůči Tobě - učitel, přítel, nebo kamarád? Za učitele bych se nechtěl považovat, aby se ten věkový rozdíl příliš nezdůrazňoval. Jsem tedy přítel, nebo kamarád? Chtěl bych být obojím. Ale spíš uvažuji, čím jsi pro mne Ty. To se mi zdá mnohem těžší rozhodnout. Jenže hledej takové slovo, které by všechno postihlo! Trochu snu a trochu skutečnosti, trochu přátelství a trochu lásky, trochu obdivu a trochu vzájemné úcty, trochu důvěry a trochu upřímnosti, trochu něžnosti a trochu stisku ruky - čeho víc a čeho míň? A tak se vytvořilo něco krásného, co nemá a nebude mít jméno, ale co žilo a prohlubovalo se, sílilo a ochabovalo, sláblo a znovu se přímilo. A tak snad nemá ani smysl hledat pro ten náš vztah nějaké nové slovo. Již dvakrát jsem Tě navštívil ve snu. Jednou to byl nějaký byt a Tys byla právě na odchodu v krásných letních šatech a řeklas: Jé, Tys přišel? Ale já nemám na Tebe čas. I když jsem se hned probudil, bylo mi to strašně líto.

     Byl jsem včera na našem  hřbitově. Nikdy jsem tam předtím nechodil, nebylo proč. Teď je ta příčina až příliš bolestná. Bylo tam smutno. Mlhavé a sychravé počasí, stromy holé a jen tam dole na hrobech chryzantémy, pozdní růže a jiřiny. Nikdy není na hřbitově nic veselého, vždycky tam padá na člověka smutek. Viděl jsem mnoho hřbitovů, vesnických i městských, prostých i nádherných. Viděl jsem ve Florencii v Itálii hřbitov samý květ, ale smutek tam na mě padal stejně, jako kde jinde.

     Ten náš hřbitov je na kopci. Dole vidíš hučící, kouřící město, tady je klid. Jen ta oprýskaná zeď dělí město mrtvých od města živých. A teď si představ, že někdo chce tuto zeď přeskočit dobrovolně, zeď mezi životem a smrtí. Pořád si myslím, a to i po těch strašných dnech přítomných i minulých, že by člověk měl chápat život jako dar. Umět život přijímat jako dar, jako přízeň někoho, jako jakýsi smysl. Sám sebe teď někdy marně přesvědčuji, že život je krásný, a propadám beznaději. Znovu se vzchopuji a zase říkám, že není možné propadat smutku a bolesti. V tom střídání citů a nálad hledám útěchu, jako i v nějakých drobných věcech, ve všedních drobnostech, banálních a bezvýznamných. Je pravda, že to jsou jen chvilky, jakési uvolňující okamžiky. Jediný úsměv mi může přinést více než ostatní bohatství. Neměl by se tomu člověk učit po celý život, aby při krutých nárazech neztroskotal? Také jsem se tomu musel učit.

 

 

Home

About Jarmila

Books

Stories

Literary News

Literary Friends

Contact

What's Next

Příbĕhy